Kinga Kupczyk
Dietetyk Kliniczny
jest absolwentką Collegium Medicum UMK w Toruniu. Od ponad 10 lat zajmuje się leczeniem żywieniowym pacjentów niedożywionych w okresie okołooperacyjnym, pacjentów z chorobami nowotworowymi, chorobami trzustki, wątroby i jelit, a także terapią dietetyczną u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi jak otyłość, cukrzyca, hiperlipidemia.
Szczególnie bliskie jest jej również żywienie dzieci z alergią pokarmową, refluksem żołądkowo-jelitowym, zaparciem. Autorka wielu publikacji i prelekcji dotyczących żywienia. Wykładowca Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, WSG w Bydgoszczy, Collegium Medicum UMK w Toruniu.
Kinga Kupczyk jest członkinią POLSPEN (Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu). Polski Koordynator światowej akcji NutritionDay. Aktualnie W trakcie międzynarodowej specjalizacji z żywienia klinicznego LLL (The Life Long Learning programme in Clinical Nutrition and Metabolism) ESPEN (The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism).